петак, 15. фебруар 2019.

Ustanak, pa ustav za ponos: Srbija danas slavi Sretenje, datum koji je dva puta obeležio njenu istoriju






















Srbija danas slavi Sretenje - dan državnosti koja je baš 15. februara oblikovana na dva načina - Prvim srpskim ustankom 1804. godine i prvim Ustavom Knjaževstva Srbije 1835. godine, tada jednim od najdemokratskijih u Evropi. Dakle, na današnji dan 1804. godine doneta je odluka o podizanju Prvog... »

Danas je Sretenje – Dan Državnosti Srbije

 RTS pre 54 minuta
RTS: Danas je Sretenje – Dan Državnosti Srbije
Srbija obeležava Dan državnosti, kao podsećanje na Sretenje 1804. godine, kada je podignuta revolucija i počelo oslobađanje od Turske, i isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav Srbije.
Na Sretenje 1804. godine, na zboru viđenijih Srba sa teritorije Beogradskog (odnosno Smederevskog) pašaluka, koji se dogodio u Marićevića jaruzi u Orašcu, doneta je odluka o podizanju ustanka protiv Turaka i za vožda je izabran... »

Srbija danas slavi: Sretenje - čemu nas uči istorija?

 Mondo pre 7 sati
Obeležavaju se dva značajna događaja iz prošlosti. Prvi je Dan državnosti, u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak. Drugi je dan kada je u Kragujevcu 1835. godine donet Sretenjski ustav.
Prvi srpski ustanak predstavlja početak srpske revolucije, koja je po mišljenjima istoričara trajala do 1815. godine, odnosno zajedno sa Drugim srpskim ustankom. Ovaj ustanak je bio ustanak Srba u Beogradskom pašaluku i okolnih... »

Srbija danas i sutra obeležava Dan državnosti

 RTV pre 7 sati
RTV: Srbija danas i sutra obeležava Dan državnosti
BEOGRAD - Srbija danas i sutra, 15. i 16. februara, obeležava Sretenje - Dan državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je počeo Prvi srpski ustanak i kada je 1835. proglašen prvi srpski Ustav.
Tim podovom, predsednik Republike Aleksandar Vučić uručiće odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama. Predsednica Vlade Ana Brnabić položiće venac na spomenik voždu Karađorđu u Orašcu, a obeležavanju će prisustvovati i... »

Нема коментара:

Постави коментар