четвртак, 22. мај 2014.

Momčilo Todorović (KG): BRISANI PROSTOR



Autor teksta - Momčilo Todorović (Kragujevac)

Sedamdesetogodišnji Božidar Dimitrijević  iz sela Bresja kod Jagodine našao se ispred svoje kuće na brisanom prostoru, posle pustoši koju mu je pricinila podivljala reka Lugomir.

Iako živi sam, imao je bastu za primer,i sve oranice obrađene na vreme. Ocekivao je dobre prinose, ali posle cunamija se nasao na brisanom prostoru - sve je obrijala reka za tili čas.

Bozidarova sreca, što je kucu gradio, kada je bio mlad,od cvrstog materija na sprat,tako da je odolela pomahnitaloj reci. Na brisanom prostoru,kao na ogledalu stoji Bozidar,okrece se prica sam sa sobom,i ne zna sta ce pre da uradi,a zdravlje i godine su ga izdale..

Godinama je upozoravao odbornike,kako treba ukrotiti divlju reku,ali to niko nije shvatao za ozbiljno,veli Bozidar,uzdise suznih ociju,ocigledno hoce da glumi hrabrog starca,ali to nevesto cini..Uz sve strahote koje mu je po ko zna koji put nanela reka miljenica,Bozidar ne gubi nadu,razmislja da nekako uz dosta muke,ponovo zaseje sve ono sto je reka obrijala kako bi sacuvao obraz i ugled postenog i vrednog pomoravskog seljaka.

Takav je život na selu, na samoj obali krivudave reke Lugomir..

(izvor - FEJSBUK)

Нема коментара:

Постави коментар