четвртак, 1. мај 2014.

PRVI MAJ 2014: DOMAĆINSKA KUĆA


Autor teksta - Momčilo Todorović (Kragujevac)

Svake godine, pa i tako ove, za Prvi maj međunarodni praznik rada, vrata toplog doma Milanović, Dušice i Milutina iz Velikih Pčelica nadomak Kragujevca, otvorena su za prijatelje, ali i za putnike namernike. Oni nastavljaju dugogodišnju tradiciju stečenu u Crvenoj Zastavi gde su nekada radili i proslavljali Prvomajske praznike.
Za dvoje izuzetno vrednih i poštovanih domacina, Uranak znači mnogo jer se tog dana posebno raduju dolasku prijatelja, ali i putnika namernika koji bezmalo svakodnevno posećuju njihovu kuću.
Na padinama Gledićkih planina, u prelepo uređenom dvoristu,u letnjikovcu,u cik zore na stolu cekali su nas bogato pripremljeni specijaliteti. Uz tople reci dobrodoslice,izrecene iz srca domacice Dusice,Milutin nas je ponudio domacom rakijom,,,Drenovacom" ispecenom u njegovom kazanu i jos nekoliko lekovitih napitaka,za koje smo prvi put culi..Iako je bilo veoma rano,nismo mogli da odolimo,ako se zna da je prvomajski Uranak.Prijateljstva se cuvaju i neguju,kaze Srba Srejic,..Posle neuspelog Uranka na Šumarickom jezeru,boravak i slavlje u kuci mojih prijatelja,ostace mi u dugom sećanju. Ima se čemu Srbija radovati i nadati kada ima ovakve ljude poput porodice Milanović.
 
(izvor - FACEBOOK)

Нема коментара:

Постави коментар