субота, 29. април 2017.

Simo Spasić


В. Тодоровић /Fejsbuk


Juče je ponovo individua znana kao Simo Spasić divljala po centru Beograda u svom prepoznatljivom zagrobno-paganskom maniru, ritualno umotavši spomenik Zahvalnosti Francuskoj, rad vajara Ivana Meštrovića iz 1930. godine u crni flor. Zbog odluke francuskog suda da ne izruči Haradinaja, pala je u vodu zahvalnost za prijateljstvo u Prvom svetskom ratu, zacrnjen je natpis na kome stoje godine 1912-1918 i Simo Spasić je pred svima nama pljunuo na našu istoriju i dostojanstvo naših predaka. Kad bismo svi imali mozak Sima Spasića, odmah bismo izbacili Balzaka iz lektire, prestali da se divimo Moniki Beluči koja se proslavila igrajući u francuskom filmu, a Preverovu Barbaru bismo preinačili u "Zaboravi Barbara..." A prvi naredni korak bio bi paljenje jedne od najlepših zgrada u istorijskom jezgru Beograda, francuske ambasade.
Pitao bih te nešto, Simo. Zašto ne odeš da prekriješ crnim florom, na primer, spomenik Neznanom junaku na Avali, zbog toga što Srbija nije uhapsila ni Rugovu, ni Haradinaja, kada je imala vlast na Kosovu i kad su joj bili u jurisdikciji? I zašto se javno ne zapitaš zašto to nije učinila? Da joj nije možda odgovaralo da izbije još jedan rat na Balkanu pa da pod njegovim okriljem ponovo pribegne etničkom čišćenju kao u Bosni? Da li je Francuska kriva i za hladnjače pune albanskih civila koje su završile u Dunavu? Da li je Francuska kriva što je Šešelj kosovskim Albancima koji su bežali preko granice oduzimao lične karte i registarske tablice? Da li je Francuska možda zbog svega toga zavila u crno spomenik kralju Aleksandru u Marseju? Nije, Simo...
Uostalom, ako je Haradinaj takav zlikovac i ako imamo dokaza za to, zašto Srbija ne postupi hrabro i dostojanstveno, kao što to radi Izrael sa teroristima? Kako to da "srpski heroji" nisu već likvidirali Haradinaja?
Nisu, ali zato jesu, na pravdi Boga i na dušu Srbije, likvidirali dr. Zorana Đinđića dok je ulazio u zgradu Vlade, u sred Beograda.
Zamolio bih te nešto, Simo. Da prestaneš da nam histerično gaziš ovo malo preostalog dostojanstva. Izgubili smo rat, Simo. Izgubili smo Kosovo. Nemoj da se brukamo više. Veruj mi da bih se od sramote odavno ispisao iz srpske nacije, samo da nije upravo tih predaka i njihovih dela od 1912-1918; tih slavnih godina koje si ti, Simo, umotao u crnu zadušnu maramu, na spomeniku "A la France".

Нема коментара:

Постави коментар