субота, 1. децембар 2018.

Država ignoriše štetu od malih hidroelektrana

Majmunska posla
Država bi morala da donese odluku o obustavi izgradnje MHE na planinskim rekama, uvažavajući ne samo iskustva drugih zemalja i sadašnja mišljenja građana i stručnjaka, već imajući svest da od te odluke zavisi i da li će buduće generacije živeti u ekološki zdravoj Srbiji
Vlast se ne postavlja samo prema sopstvenim građanima i stručnoj javnosti, koji upozoravaju da su mini-hidroelektrane u planinskim rekama ekološka katastrofa, kao tri majmuna - ne pričam, ne vidim, i ne čujem - već sada ignoriše i evropske preporuke. A kako ignoriše evropsku Energetsku zajednicu (EZ), čiji je Srbija član, pokazuje primer sela Rakita na Vlaškim planinama kod Stare planine. Meštanima Rakite ovih dana jedino je preostalo da svojim telima pokušaju da sačuvaju svoju reku i selo od bahatih investitora. Jedino ministar zaštite životne sredine Goran Trivan barem deklarativno ne učestvuje u „majmunskim poslovima“ jer je, kako tvrdi, protiv izgradnji MHE u zaštićenim zonama, i najavljuje novi zakon koji bi to zabranio.
Međutim, uništavanje reka se nastavlja i očito je da vlast zasada nije spremna da ispuni zahteve i preporuke građana, nepodeljene stručne javnosti i evropske Energetske zajednice da se odmah obustavi izgradnja dok se ne reše otvorena pitanja. Energetska zajednica u svom saopštenju od 13. novembra jedino je od svih zemalja pomenula Srbiju, navodeći da trenutno razmatra žalbe koje stižu iz naše zemlje. Konstatuje se da je učešće javnosti sastavni i neophodni deo procedura procene uticaja MHE na životnu sredinu, a to učešće mora biti osigurano i dokazano. Ističe se da je nepoštovanje ove obaveze osnov da se ospore do sada dobijene dozvole.
„Obavezu da sprovedu ove procedure imaju državne institucije“, poručuje jasno Energetska zajednica.
U saopštenju se ističe i da suprotstavljanje lokalnog stanovništva investitori i vlasti treba da shvate veoma ozbiljno, kao i da je Sekretarijat EZ spreman da posreduje u razgovorima suprotstavljenih strana. Napominje se i da ukoliko postoje značajni negativni efekti na životnu sredinu – mora biti izvršena procena uticaja na ljude, biljke, životinje, reke, vazduh, klimu, kulturno nasleđe.
Inače je Igor Šoltes, zamenik predsedavajućeg Delegacije parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU i pripadnik Grupe zelenih u Evropskoj skupštini, za NIN od 20. septembra (tekst Burazerska ekologija) izjavio da MHE ne treba graditi u zaštićenim zonama, da vlasti moraju da slušaju lokalno stanovništvo, i da će to pitanje biti postavljeno tokom pregovora o pristupanju.
Evropska Energetska zajednica sada je takođe poslala jasnu poruku; „Projekat izgradnje MHE može biti nastavljen samo ako se uspostave mere za to da se izbegnu, umanje ili, ako je moguće, uklone glavni neželjeni efekti.“ Ovo upozorenje EZ je izašlo u danu kada su meštani Rakite telima štitili svoje selo i reku uprkos privatnom obezbeđenju koje je angažovao investitor, ali i policiji koja je bila na strani vlasnika MHE. Vlast ne samo da ignoriše meštane Rakite nego je ignorisala i građane brojnih mesta čije su reke već uništene - Jošanička reka (padine Kopaonika), Bistrica (okolina Nove Varoši), Crnovrška reka (Stara planina)...
Autor:Vuk Z. Cvijić
Foto:Dušan Milenković
Opširnije u štampanom izdanju NIN-a

Нема коментара:

Постави коментар