Dečji kuvar - Potaž od praziluka
Potaž je vrsta čorbe od povrća koje mora biti ili ispasirano ili gusto ukuvano. Obično se uz potaž serviraju i kockice suvog prepečenog hleba - krutoni. Ova ukusna čorba je prava pomoć protiv zimskog umora jer praziluk poboljšava imunitet i sprečava prehlade i infekcije.
Praziluk - Spada u istu grupu povrća kao i beli, crveni (crni) luk i vlašac pa zato poseduje i slične karakteristike – ali, sadrži više belančevina, vitamina C i beta-karotena. Takođe, praziluk je dobar izvor gvožđa, folne kiseline i vitamina B6.
Potrebno je:
- jedan manji krompir,
- manji praziluk (samo beli deo),
- manja šargarepa,
- pola litre vode,
- pola kašičice putera.
Operite i oljuštite krompir, i isecite ga na kockice. Očistite praziluk, dobro operite beli deo u vodi sa dodatkom malo soka od limuna. Operite i oljuštite šargarepu, isecite na kockice, stavite sve u posudu, pa nalijte vodom. Kuvajte oko pola sata. Potaž potom izmešajte u mikseru. Na kraju dodajte pola kašičice putera i vrlo malo soli.
Нема коментара:
Постави коментар