понедељак, 5. фебруар 2018.

SLAĐAN MILOŠEVIĆ GLIB


SLAĐAN MILOŠEVIĆ GLIB
Ponedeljak, 5. februar u 20 časova Srpsko književno društvo, Francuska 7, Beograd Razgovori s razlogom: Slađan Milošević Glib (Kairos, Sremski Karlovci, 2017)
Učestvuju: Tamara Krstić Đorđe D. Sibinović i autor
U ovim pesmama Slađana Miloševića ogledaju se i prisvajaju sva „lica sveta“, sva njegova obličja i maske. Zbog toga njegov pesnički opis ume da pođe od prizora svakodnevlja i sasvim neznatnih pojedinosti, ali ume i da lirski i misleno obuhvati intimne prostore, društvene i epohalne teme, kao i više, duhovne sfere. Od čega god da pođe njegova pesma nastoji da sagleda, promisli, predstavi i slika vitalističke i humane vrednosti života i sveta. Kao što ume da ih iz iskošenog ugla, sa svešću o paradoksalnoj poziciji poetskog govora, kritički promisli, misleno komentariše i angažovano tumači. Ali, pored objektivacije i refleksije, ima u ovim pesmama i melanholičnog tona i stišane lirske sabranosti. Glib je tematski i značenjski složeno građena knjiga. U njoj su plodotvorno dovođena u vezu i suprotstavljana stalnost života i potreba da se ona stvaralački osmisli i nadiđe. Otuda iskaz: „treba spajati obale.“ postaje trajni (po)etički nalog i glasna objava težnje za komunikacijom, harmonijom i smislom. Težnje koja je drugo ime za nezamenjivi govor poezije. Iz recenzije Milete Aćimovića Ivkova
Slađan Milošević rođen je 1978. godine u Vranju. Po obrazovanju diplomirani je pravnik. Zastupljen je u nekoliko zbornika i antologija poezije. Prevođen. Za prvu knjigu pesama dobio nagradu Matićev šal. Živi i radi u Beogradu.
Objavljene knjige pesama:
Vazduh u šaci (Književna zajednica Borisav Stanković, Vranje, 2008. godine), Demofontov krik (Povelja, Kraljevo, 2013. godine), Glib (Kairos, Sremski Karlovci, 2017. godine).

Нема коментара:

Постави коментар